середу, 4 січня 2017 р.

Pixel OS - операційна система для старих комп'ютерів.

Pixel OS пропонує користувачам простий сучасний користувальницький інтерфейс і встановлений набір безкоштовного і стороннього софту і засобів для програмування - в тому числі браузер Chromium з різними плагінами.

Операційна система заснована на Debian і має дуже скромні системні вимоги (починаючи з i386 з 512 МБ пам'яті), так що її можна запустити навіть на самих старих моделях Mac і PC.
На думку творців Pi, саме такий набір засобів і можливостей потрібен користувачам при виборі робочого середовища. Ця ідея закладена і в назві ОС, яке розшифровується як «Pi Improved Xwindows Environment, Lightweight».
Результатом кількох місяців роботи стала експериментальна версія Debian + PIXEL для x86-платформ. У компанії стверджують, що операційна система буде працювати навіть на «вінтажних» ноутбуках зразок ThinkPad x40 - головне, щоб у них було хоча б 512 Мб оперативної пам'яті.
Образ ОС з сайту розробників дозволяє завантажуватися без установки, прямо з оптичного диска або флеш-накопичувача. В останньому випадку можна зберігати всі зміни, так що вони будуть видні при наступному завантаженні.
Розробники Pixel OS сподіваються, що їх крок буде цікавий в тому числі школам, в яких часто багато старих комп'ютерів. А значить, учні зможуть продовжувати розпочату в школі роботу вдома, але вже на Raspberry Pi.
 Спробував завантажити з флешки на старий ноутбук. Дійсно, завантажується досить швидко і працює нормально. Правда, 1,5Гб оперативки і 1,5 ГГц тактова частота. 

Немає коментарів:

Дописати коментар