четвер, 5 жовтня 2017 р.

Використання соціальної мережі UkrOpen при вивченні інформатики.

У новій програмі з інформатики на перше місце винесено очікувані результати навчання учня, тобто які компетентності мають формуватися у дитини під час вивчення певної теми.
До ключових компетентностей належать інформаційно-цифрова, уміння учитися впродовж життя. Учні повинні не тільки і не стільки знати, а вміти застосовувати знання на практиці.
Перед першим уроком я попросив учнів 11 класу зробити так, щоб тему уроку на фоні прапору Євросоюзу можна було за допомогою проектора показати на екрані, а не писати її на дошці. Проста задача, яку можна розв'язати за допомогой найпростішого графічного редактора або редактора презентацій. Але це завдання поставило їх у тупик. Коли я показав їм, як просто це зробити за одну хвилину (малюнок з Інтернету+текстовий напис) і спитав їх, чи знають вони про ці засоби, то вони відповіли ствердно і здивувались, що не додумались до цього. Висновок: знання та вміння не одне й те ж саме.
Тому більшість домашніх завдань з інформатики я даю практичні. Для спілкування з учнями,консультацій, перевірки їх виконаних домашніх завдань використовую соціальну мережу UkrOpen. В цій мережі створив спільноту Інформатика - Прудянська ЗОШ. 


В ній розміщую домашні завдання, додаткові матеріали (коментарії до завдань, файли-заготовки, необхідний софт та ін.). Діти пересилають виконанні завдання або в спільноту (як новину або СМС), є можливість прикріпити малюнок, документ, аудіо- і відеофайл, або по елетронній пошті.

Для учнів, у яких вдома немає комп'ютера, можливості користуватися ресурсами Інтернету, пропоную використовувати можливості кабінету інформатики. Для учнів 5, 6 класів на уроці продемонстрував процес реєстрації в мережі (перед цим треба створити поштову скриньку, якщо її немає, на яку приходять листи з підтвердженням реєстрації і паролем). Учні 7-го класу вивчають на уроках електронну пошту і тому вони та учні старших класів реєструються самостійно (якщо є проблеми - консультую).
Використання соціальних мереж, сервісів Веб 2.0 та інших робить вивчення інформатики більш цікавим, практично напрямленим.


Немає коментарів:

Дописати коментар