неділю, 19 березня 2017 р.

Математика красоти

Американський вчений Девердра Сінх з Техаського університету з'ясувала, що найбільш привабливими є жіночі фігури, у яких обсяг талії розділений на обсяг стегон становить 0.70-0.75. Пізніше ці дані були повторені вченими ще не раз, виявилося навіть, що серед переможниць конкурсів краси переважна більшість потрапляє в цей діапазон незалежно від інших особливостей фігури і особи. Справа в тому, що співвідношення 0.7-0.75 відображає розподіл жиру по тілу і ширину стегон, найбільш сприятливі для дітонародження. А ось у жінок з більш високими величинами, як з'ясувалося, частіше спостерігаються гіпертонія, інсульти і діабет, народжують вони з великими труднощами.
Іншими кандидатом на універсальні ознаки краси є симетрія рис фігури і особи. Десятки досліджень показують, що чим симетричні тіло і обличчя, тим красивішими вони виглядають в очах людей. Причина в тому, що симетрія форми тіла безпосередньо залежить від синхронної активності генів, що визначають розвиток людини. Якщо ці гени «успішно» працюють незважаючи на всі несприятливі впливи навколишнього середовища, значить, і весь геном людини можна назвати «хорошим», і навпаки.
Одним з найвідоміших математичних методів опису будови живих тіл є так зване «золотий перетин».
Пропорції чоловічого тіла коливаються в межах середнього відношення 13: 8 = 1,625 і трохи ближче підходять до золотого перетину, ніж пропорції жіночого тіла, відносно якого середнє значення пропорції виражається в співвідношенні 8: 5 = 1,6. У новонародженого пропорція становить відношення 1: 1, до 13 років вона дорівнює 1,6, а до 21 року дорівнює чоловічий.
Універсальність золотого перетину в природі була використана американським вченим Стівеном Марквардта для створення маски найпривабливішого особи. Він стверджує, що риси гарного обличчя можуть бути описані з використанням ліній і точок, вибраних з набору різних за формою п'ятикутників, чиї параметри відповідають золотому перетину. При цьому для опису будь-якої особи потрібно всього 22 точки.
На думку дослідника, виявлена ​​ним геометрія особи відображає не стільки «красу» як таку, скільки базовий принцип розпізнавання осіб у людини як виду. Марквардт вважає, що в будь-якій людині вже «вбудовано» уявлення про якийсь ідеальному обличчі. Автоматичне порівняння всіх побачених осіб з цим ідеалом дозволяє людині відразу ж «сортувати» їх власників з точки зору здоров'я і репродуктивної цінності. Звідси висновок - красиві ті особи, риси яких найбільш близькі до ідеальних.

Вчені із Університету Нью-Йорку з’ясували, що правильний жіночий носик має кут у 106 градусів. Дослідники з Каліфорнійського університету визначили ідеальне обличчя так: по вертикалі відстань від очей до рота – біля 36% від висоти обличчя, а по горизонтілі відстань між зіницями – біля 46% від ширини обличчя.



Немає коментарів:

Дописати коментар