неділю, 24 жовтня 2021 р.

Дистанційне навчання. Комп'ютерні мережі. (інформатика, 5 клас)

 Комп'ютерна мережа — система зв'язку між двома чи більше комп'ютерами.

Локальна комп'ютерна мережа (англ. Local Area Network (LAN)) являє собою об'єднання певного числа комп'ютерів на відносно невеликій території.

Сервер — це комп'ютер у локальній чи глобальній мережі, який надає користувачам свої обчислювальні і дискові ресурси, а також доступ до встановлених сервісів; найчастіше працює цілодобово, чи у час роботи групи його користувачів.

Клієнт — апаратний або програмний компонент обчислювальної системи, який надсилає запити серверу.

Пристрої з’єднуються в мережу за допомогою спеціального мережевого обладнання. З’єднання може бути бездротовим або кабельним
Бездротове з'єднання забезпечує передачу даних без допомоги дротів.
Найбільш поширені:
  • Wi-Fi
  • Bluetooth
  • Стільникові мережі.
Bluetooth — технологія бездротового зв’язку, що забезпечує безкоштовний і надійний обмін даними між персональними комп’ютерами, мобільними  телефонами, принтерами, цифровими фотоапаратами, мишами, клавіатурами, навушниками тощо в радіусі  до  10 м.
Зв'язок Wi-Fi діє на відстані кількох десятків метрів і використовується для організації бездротових локальних мереж вдома, у класі, в офісі.

Щоб комп’ютер міг передавати або отримувати дані з локальної мережі, він має бути оснащений мережевою картою.
У кабельних мережах комп’ютери з’єднуються один з одним за допомогою мережевих кабелів.
Пристрій, що призначений для з’єднання всіх комп’ютерів у локальній мережі, називається мережевим комутатором або роутером.

Комп’ютери об’єднують у мережу, щоб мати можливість швидко обмінюватися даними, спільно використовувати програми та обладнання. Так, за допомогою локальної мережі всі учні класу після виконання практичного завдання можуть зберегти свої файли в одній папці, доступній із будь-якого комп’ютера. Такі папки називають мережевими. Вони містять файли, призначені для спільного використання.
Мережева папка — це папка, до якої відкритий спільний
доступ користувачам мережі.
Доступ до ресурсів мережі в користувачів може бути різним. Це зумовлено потребою в захисті даних. Доступ може бути повним або частковим.
Наприклад, у локальній мережі школи можна:
  • надати доступ до мережевих папок бібліотеки — так учні зможуть копіювати тексти для вивчення на уроках української та зарубіжної літератури;
  • заборонити доступ учнів до програм і документів, розміщених на комп’ютерах учителів; 
  • надати права вчителям інформатики переглядати й редагувати файли учнів, розміщені у визначених папках на комп’ютерах комп’ютерних класів;
  • дозволити адміністратору встановлювати програми на комп’ютери локальної мережі тощо.





Пройти тест 



Немає коментарів:

Дописати коментар